Skip to Main Content
Jag letar efter
hidden1hidden2
Tycker du det finns en skillnad mellan laparoskopisk och öppen kirurgi vad gäller handskanvändning?

"Jag tror att det fanns en uppfattning om att man bara behöver enkla handskar för att stickrisken är mindre, men det är ju inte helt sant. Man vet att kirurgerna sticker sig oftast när de syr ihop bukväggen, och även om du har plockat bort en gallblåsa så måste du sy igen hålet som den togs ut genom åtminstone. Det gör helt enkelt ingen skillnad, man måste alltid skydda sig själv och patienten så mycket som möjligt. Vi gör ju dessutom ganska avancerad kirurgi laparoskopiskt, hela tiden med en konverteringsrisk - speciellt om det är leverkirurgi med rätt stora saker som ska ut ur kroppen. Vi ska ha dubbla handskar för att vi har nolltolerans mot stickskador."

 

hidden1hidden2
Vad är fördelen med indikerande handskar enligt dig?

"Det är ju vanligt att det blir små skador på handskarna och om man har indikerande handskar så syns det väldigt tydligt. Ofta är det faktiskt så att den som opererar inte ser det men den som står bredvid gör det och säger till. Så det är det bästa alternativet."

hidden1hidden2
Har du varit med om någon incident själv?

"Jag har ju stuckit mig då och då, men jag har en kollega som skar sig rätt genom fingret när han hanterade en lever från en patient med HIV och Hepatit C. Han fick äta bromsmedicin i några veckor och det gick bra till slut."

hidden1hidden2
Men får man inte sämre känsel?

"Nja, det handlar nog mest om att man inte är van vid att ha dubbla handskar. Hade vi alltid haft det hade ingen brytt sig. Dessutom kan man alltid ta av sig den yttre handsken om man behöver göra något som kräver det. Men det gör att man ställer lite högre krav på handskarna i stort."

hidden1hidden2
Hur hittar handskarna in till er?

"Det är lite av en gåta. Det verkar vara en prisfråga, man vill hitta det billigaste som fungerar. Men det är så otroligt lite pengar involverat i det jämfört med allt annat. Liksom i samma kategori som kaffefilter. Jag har aldrig fått bestämma, förr var det alltid Biogel men de blev väl för dyra för regionen. Jag tycker personligen Biogel är bäst men man vänjer sig vid annat också."

hidden1hidden2
Hygienfrågor i stort - var avgörs de?

"Tyvärr har det vuxit fram en prestigekamp mellan professionerna, med operationssjuksköterskor och vårdhygien på ena sidan och läkarna på andra. I ena änden nästintill extremistisk syn och i andra en kanske för slapp syn på smittskydd. Hygienfrågorna har blivit väldigt känsliga med urdåligt diskussionsklimat. Det är viktigt att alla är med i besluten! "

hidden1hidden2
hidden1hidden2
Kontakta oss
Mölnlycke Stäng

Bekräftelse för vårdpersonal

Informationen på sidan du är på väg att öppna är endast avsedd för vårdpersonal. Klicka i rutan nedan för att bekräfta att du arbetar inom vården.