Dubblad säkerhet på Sahlgrenska - i transplantationskirurgens händer
Journalist Agnes af Geijerstam om hygien, handskar och risker
Niclas Kvarnström är transplantationskirurg på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Här görs ungefär 100 levertransplantationer, 150 njurtransplantationer och 200-250 leverresektioner varje år. Det är patienter som är immunsupprimerade och patienter med Hepatit C och B vilket gör operationerna extra känsliga ur smittspridningssynpunkt, både för patienter och personal.
"Säkra Händer" ringde upp när dagens njurtransplantation var avslutad, för att prata om hygien, handskar och risker.
"Dubbla handskar har vi på alla ingrepp på transplantation. Enda undantag är väl om vi jobbar med väldigt små kärl och behöver känna pulsar. Senast idag genomförde jag en laparoskopisk njurdonationsoperation med dubbla handskar. Det var rätt nyligen vi införde det men det har gått snabbt att vänja sig."
"Jag tror att det fanns en uppfattning om att man bara behöver enkla handskar för att stickrisken är mindre, men det är ju inte helt sant. Man vet att kirurgerna sticker sig oftast när de syr ihop bukväggen, och även om du har plockat bort en gallblåsa så måste du sy igen hålet som den togs ut genom åtminstone. Det gör helt enkelt ingen skillnad, man måste alltid skydda sig själv och patienten så mycket som möjligt. Vi gör ju dessutom ganska avancerad kirurgi laparoskopiskt, hela tiden med en konverteringsrisk - speciellt om det är leverkirurgi med rätt stora saker som ska ut ur kroppen. Vi ska ha dubbla handskar för att vi har nolltolerans mot stickskador."
"Det är ju vanligt att det blir små skador på handskarna och om man har indikerande handskar så syns det väldigt tydligt. Ofta är det faktiskt så att den som opererar inte ser det men den som står bredvid gör det och säger till. Så det är det bästa alternativet."
"Jag har ju stuckit mig då och då, men jag har en kollega som skar sig rätt genom fingret när han hanterade en lever från en patient med HIV och Hepatit C. Han fick äta bromsmedicin i några veckor och det gick bra till slut."
"Nja, det handlar nog mest om att man inte är van vid att ha dubbla handskar. Hade vi alltid haft det hade ingen brytt sig. Dessutom kan man alltid ta av sig den yttre handsken om man behöver göra något som kräver det. Men det gör att man ställer lite högre krav på handskarna i stort."
"Det är lite av en gåta. Det verkar vara en prisfråga, man vill hitta det billigaste som fungerar. Men det är så otroligt lite pengar involverat i det jämfört med allt annat. Liksom i samma kategori som kaffefilter. Jag har aldrig fått bestämma, förr var det alltid Biogel men de blev väl för dyra för regionen. Jag tycker personligen Biogel är bäst men man vänjer sig vid annat också."
"Tyvärr har det vuxit fram en prestigekamp mellan professionerna, med operationssjuksköterskor och vårdhygien på ena sidan och läkarna på andra. I ena änden nästintill extremistisk syn och i andra en kanske för slapp syn på smittskydd. Hygienfrågorna har blivit väldigt känsliga med urdåligt diskussionsklimat. Det är viktigt att alla är med i besluten! "